Projectenarchief (2015-2020)
Nederlandse fietskennis is gearchiveerd. Onder de paraplu van de Fietscommunity is een uitgebreide kennisbank opgezet, onder meer met onderzoeksprojecten die in de periode 2015-2020 met een vast project-format (de matrix) zijn gedocumenteerd. Het archief hier ontsluit in chronologische volgorde alle onderzoeksprojecten uit deze periode. Elk project is beschikbaar als pdf-bestand met de betreffend pagina van de voormalige website van de Fietscommunity. Enkele projecten worden binnenkort uitgelicht.
Vervoersarmoede oplossen met de fiets
Download het project …
Vervoersarmoede is ook een gecompliceerd maatschappelijk probleem dat een meervoudige aanpak vereist. Stimuleren van fietsen vertegenwoordigt een belangrijk doch bescheiden onderdeel van deze aanpak.
Fietsen voor leven: Naar een houdbare filosofie van duursport
Dit praktische en praktiseerbare filosofische onderzoek richt zich op één bepaalde dimensie van het streven naar het goede en duurzame leven door middel van oefening: duursport, met name fietsen.
Modelling route choice of Dutch cyclists using smartphone data
In de laatste decennia hebben de meeste steden, administraties en stedenbouwkundigen steeds meer belang gehecht aan duurzame vervoersmodi als fietsen. Daarmee zijn veel investeringen besteed aan de ontwikkeling van efficiëntere fietsinfrastructuren. Als gevolg daarvan is de onderzoeksinteresse opgewekt in de modellering van de fietsroutes.
The City of Hovenring: A brief history of cycling in Eindhoven
De iconische Hovenring heeft Eindhoven op de kaart gezet als een innovatieve fietsstad wereldwijd. Deze zwevende rotonde is symbolisch voor de innovatie en high-tech identiteit van de stad Eindhoven.
Investigating cyclist interaction behavior through a controlled laboratory experiment
Fundamentele kennis over individueel interactiegedrag van fietsers is echter nauwelijks beschikbaar in de literatuur, terwijl deze kennis wel nodig is om stedenbouwkundigen voldoende te kunnen ondersteunen bij het maken van hun plannen.
Travelling together alone and alone together: mobility and potential exposure to diversity
Mobiliteit wordt vaak gedefinieerd als een middel om op bestemmingen te komen waar mensen aan relevante activiteiten kunnen deelnemen. Maar de reis zelf kan ook waardevol zijn: we komen er in contact met anderen en met de omgeving.
Bicycling in changing urban regions
Tot een paar jaar geleden werd de waarde van fietsen vooral gevoed door een loyale belangenbehartiging, vanwege het marginale aandeel van de fiets in het transportsysteem. Deze context is recentelijk veranderd. Gelijktijdig met een toename van publieke en politieke aandacht voor fietsen, is er een toename van onderzoek specifiek naar fietsen. In slechts een paar jaar tijd is de voorraad van fietsen gestegen tot een modus die de aandacht trekt in steden van elke omvang.
Download het project …
Policymakers are interested to increase the share of cycling and walking for a wider range of trips. Some cities successfully incorporate cycling as a mode of transport while others do not. What makes the difference?
Door de infrastructuur zo optimaal mogelijk in te richten wordt getracht de fietswegen zo vlot, veilig en comfortabel mogelijk in te richten. Door te sturen op ‘goed’ gedrag wordt ook getracht het gebruik van het traject zo veilig mogelijk te laten verlopen.
gekomen.
Mobiliteit wordt door een ieder anders beschouwd. De een is groot voorstander van de fiets en duurzame vormen van transport, de ander is verknocht aan de auto. Het leidt tot vurige discussies bij de stedelijke inrichting en lastig te anticiperen reacties in een debat.
Met de Beleidsimpuls Verkeersveiligheid (2012) beoogt het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor 2020 via een maatregelenpakket het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden in Nederland terug te dringen. In het kader van deze beleidsimpuls is afgesproken dat alle gemeenten een lokale aanpak ‘Veilig Fietsen’ opstellen.
Hoe zorg je er voor dat jongeren over een paar jaar iets níet gaan doen waar ze nu nog amper mee bezig zijn? Dat was de complexe achterliggende vraag bij de wens van de Provincie Utrecht om basisschoolleerlingen zo aan te spreken dat ze straks, wanneer ze op de middelbare school zitten, op de fiets geen gebruik maken van hun smartphone.
Mobiliteit wordt vaak gedefinieerd als een middel om op bestemmingen te komen waar mensen aan relevante activiteiten kunnen deelnemen. Maar de reis zelf kan ook waardevol zijn: we komen er in contact met anderen en met de omgeving.
Mobiliteitsarmoede: vaag begrip of concreet probleem
Of mobiliteitsarmoede in Nederland bestaat en in welke omvang is niet of nauwelijks af te leiden. Wel zijn bevolkingssegmenten aan te wijzen die gebrekkige vervoersmogelijkheden hebben en mogelijk leiden tot beperkingen in deelname aan activiteiten, met als gevolg sociale uitsluiting. Verder onderzoek met een daarvoor, door het KiM, ontwikkeld model kan het inzicht vergroten.
Hoe kunnen de maatschappelijke voordelen van fietsen beter geïntegreerd worden in een stedelijk planningsproces? Het project geeft aan hoe een kaartbeeld kan gebruikt worden om fietsen in de stad te faciliteren en binnen de dimensies van duurzame mobiliteit te kaderen.
Wat doet geluid met de veiligheid op de weg voor fietsers? Dat muziek en telefoon een bepaalde invloed hebben staat vast, maar de invloed van wel of geen geluid bij elektrische auto’s is onduidelijk.
Masterthesis: Schoonheid of comfort? De fietser gaat liever rechtdoor!
De onderzoeken die uitgevoerd zijn op het gebied van het verklaren van routekeuzegedrag van fietsers, focussen voornamelijk op verkeersdrukte, wegkwaliteit en reistijd, de invloed van verschillende weersomstandigheden op fietsgedrag en de veiligheid voor de fietser in een stedelijk netwerk dat gedomineerd wordt door de auto en het andere gemotoriseerd verkeer.
Fietsen en de trein: Naar een dubbele schaalsprong in OV-rail en Fiets
Een dubbele schaalsprong in OV en fiets is noodzakelijk om de capaciteit van fietsvoorzieningen te vergroten, overvolle steden te ontlasten en de druk op het wegennet te verminderen. Dit vermindert de negatieve gevolgen van automobiliteit, biedt gezondheidswinst en levert ruimte op in de zich verdichtende steden.
Sinds 2016 zijn er veel nieuwe aanbieders van deelfietsen op de markt, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende modellen fietsen. Om inzicht te krijgen in de voorkeuren en meningen over deelfietsen in het algemeen en naar de gebruikservaringen met FlickBike in het bijzonder is deze studie uitgevoerd.
Zelfrijdende voertuigen – Wat betekent dat voor fietsers en voetgangers
Verkeerskundige kennis van active modes is beperkt. Er is te weinig kennis om de gevolgen van de interventies die op dit gebied gedaan worden te ontdekken om mooie en effectieve verkeersmodellen te ontwerpen.
Smart Cities and (Smart) Cycling: Exploring the synergies and tensions
De fiets wordt in steeds meer steden gezien als meer dan eenvoudige technologie en is een belangrijke schakel in dataverzameling en als voertuigen die onmisbaar zijn in een ‘slimme’ stedelijke revolutie.
Verkeerskundige kennis van active modes is beperkt. Er is te weinig kennis om de gevolgen van de interventies die op dit gebied gedaan worden te ontdekken om mooie en effectieve verkeersmodellen te ontwerpen.
Kwaliteitsmonitor fietsregio’s 2017
De kwaliteitsmonitor is een benchmark die regio’s moet prikkelen om het recreatieve fietsen in Nederland op een hoog niveau te houden en/of naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. Het Fietsplatform heeft initiatief genomen voor het ontwikkelen en uitvoeren van dit landelijk vergelijkend onderzoek naar de kwaliteit van fietsregio’s.
Het optimaliseren van fietsgedrag in verkeersmodellen
Tot op heden ontbrak echter kennis met betrekking tot de factoren die van invloed zijn op routekeuze van fietsers en de keuze om te gaan fietsen. Ook was onduidelijk wat de verschillen zijn tussen e-bikers en andere fietsers en of er verschillen bestaan tussen motieven en afstanden.
Realisatieplan Fiets 2016-2020
Een goede bereikbaarheid is één van de belangrijke vestigingsfactoren en daarom voor de provincie belangrijk om daar in te investeren. Hierbinnen ook de fiets als volwaardige modaliteit, voor korte afstanden en met de elektrische fiets zelfs afstanden tot circa 15 kilometer, kan de fiets een goed alternatief zijn voor de auto en OV.
Masterthesis: Een recept voor fietssnelroutes
Download het project …
Ik verbaasde me over de vele ingrepen op het gebied van fietsinfrastructuur. Zo kende ik in Nijmegen de ‘fietssnelweg’ naar de universiteit al, maar het bleek dat dit soort fietspaden steeds vaker werden aangelegd. Een actuele interessante ontwikkeling gezien de positie van de fiets t.o.v. andere vervoersmiddelen.
De fietssnelweg is een nieuwe seperate fietsinfrastructuur voor de snelle verplaatsing van herkomst naar bestemming. Wat is de verkeerskundige, ruimtelijke en maatschappelijke betekenis van dit nieuwe type weg in het gehele mobiliteitsnetwerk?
Fietsen in Nederland: Patronen, trends en beleid
In het kader van het kennisprogramma Duurzame Bereikbaarheid van de Randstad hebben jonge onderzoekers de gelegenheid gekregen om de wetenschappelijke kennis over de fiets te verdiepen.
Op dit moment zijn er 46 locaties in Vlaanderen waar Blue-bikes kunnen worden geleend, de blauwgekleurde deelfietsen die grotendeels gestald zijn bij stations. De NV Blue-mobility voerde in 2015 een studie uit naar succesfactoren die het succes bepalen van een Blue -bikelocatie en hieruit werd een tool ontwikkeld die het mogelijk maakt om het potentieel van een nieuwe locatie te bepalen.
FOUNTAIN is hét beleidsondersteunende instrument van TNO voor het ontwerpen en verkennen van interventies die het gedrag van reizigers beïnvloeden.
Supreme Dutch is een Nederlandse onderneming die fietsbanden ontwikkeld die nooit meer lek gaan, zodat alle fietsers genieten van een betrouwbare en veiligere fietservaring. Het bedrijf is in januari 2013 opgericht door Kevin Kesteloo & Neil van den Haak. Supreme Dutch streeft naar een technologische ontwikkeling om de ergernissen bij een lekke fietsband weg te nemen.
Bike PRINT is geïnitieerd met een focus op de ontwikkeling van toegepaste wetenschappelijke kennis op het gebied van duurzame mobiliteit door de Academie voor Stedenbouw, Logistiek en Mobiliteit. Het is oorspronkelijk ontstaan als een demonstratieproject binnen het InterRegIVb project NISTO, waardoor directe samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant mogelijk gemaakt is als mede bedenker en mede initiator van de Bike PRINT.
Breaking out by bike: Cycling courses as a means of integration and emancipation
Fietslessen voor buitenlandse vrouwen zijn een belangrijke hulp in het beter thuis voelen van de vrouwen zelf in Nederland. Ze leren het Nederlandse verkeerssysteem kennen en het bevordert de emancipatie en participatie in de Nederlandse samenleving.
Download het project …
Buitenlandse vrouwen die in Nederland zijn komen wonen worden met fietsen in verband gebracht om hen uiteindelijk meer bewegingsvrijheid te geven en meer kansen te bieden voor het opdoen van sociale contacten en snellere integratie in de Nederlandse samenleving.
Lessons learned through training immigrant women in the Netherlands to cycle
Het fietsen in Nederland wordt getypeerd als ‘gender neutraal’, aangezien het door zowel mannen als vrouwen nagenoeg evenveel gedaan wordt. Maar er spelen meer factoren een rol, waardoor juist fietsinfrastructuur gender neutraal lijkt te zijn, hoe zit dit?
Bicycle Lessons, Activity Participation and Empowerment
Immigranten en vluchtelingen blijken een grote vorm van sociale exclusie te ondergaan door de lastige toegang tot transport, om uiteenlopende redenen. De fiets geeft deze vrouwen een enorm potentieel om hun mobiliteit te vergroten. Fietslessen moeten bijdragen om hun participatie in de samenleving zo te vergroten.
Nederlanders hebben in de periode begin mei 2012 tot begin mei 2013 bijna 3,77 miljard vrijetijdsactiviteiten buiten de eigen woning ondernomen, wat neerkomt op bijna 50 miljard euro aan bestedingen. Met name fietsen en wandelen zijn hierin populair. Hoe ziet het uithuizige vrijetijdsgedrag er in 2015 uit?
Nationale Onderzoeksagenda Fietsveiligheid (NOaF)
De afgelopen jaren neemt in Nederland het jaarlijkse aantal fietsslachtoffers toe. Wetenschappelijk onderzoek kan een belangrijke bijdrage leveren aan het keren van deze trend en deze lijn weer laten dalen, zoals het in voorgaande jaren is geweest.
Auto’s zijn de stad gaan overnemen en de steden zijn steeds meer ingericht naar de automobilist. De fiets is daardoor behoorlijk in de verdrukking gekomen en dus is het tijd om een omslag naar maken, waarbij ruimte gemaakt wordt voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer.
De zorgkosten worden hoger en hoger, de welvaartsziektes komen steeds meer voor en we blijven doorgaan met het produceren van fijnstof en andere schadelijke stoffen. Tijd voor een initiatief om reizigers uit de auto en op de fiets te krijgen, bijvoorbeeld gelokt met kortingen op zorgverzekeringen.
In de stad winnen de (elektrische) fiets en andere lichte voertuigen sinds enige tijd sterk aan populariteit. Dat heeft uiteraard grote voordelen voor het functioneren van de stad, maar brengt tegelijkertijd ook nieuwe problemen met zich mee, zoals een sterk toenemende diversiteit aan vervoermiddelen, onduidelijke regelgeving en grotere drukte op het fietspad.
De fiets is het perfecte middel om Rotterdam-Zuid in beweging te houden, als mobiliteitsmiddel, als sociaal mobiliteitsmiddel, als middel voor versterken van de lokale economie en als middel voor het versterken van het leefcomfort en veiligheid in de stad.
FIETS020 is het nieuwe fietsplatform om het fietsen in Amsterdam Nieuw-West meer te promoten. Voor en door fietsers, waarbij er veel aandacht is voor lokale lifestyle, sport en techniek.
Fietsstraten, de introductie voorbij
De fietsstraten zijn steeds meer te vinden in het straatbeeld. Toch is er nog weinig kennis over de effecten hiervan op de verkeersveiligheid, comfort en beleving. Tijd om beschikbare kennis en ervaringen te vertalen naar aanbevelingen.
Fietsen op Zuid, een masterscriptie
Naast dat de fiets snel is, draagt fietsen ook bij aan de gezondheid, en vanwege het goedkope karakter heeft nagenoeg ieder persoon in de stad toegang tot de fiets. Toch wordt in Rotterdam-Zuid minder gefietst dan elders, hoe komt dit?
Mensen hebben recht op een leven lang wind door hun haar. Ouderen zijn vaak niet meer mobiel en worden eenzaam, waardoor ze een fietstocht voor in een riksja zeer op prijs stellen. Het biedt ze de mogelijkheid om op plekken te komen waar ze gewoond of gewerkt hebben en leggen in de tussentijd contact met de vrijwilliger die hun rondfietst. Zowel voor de passagiers als voor de vrijwilligers levert het onvergetelijke ervaringen op.
De fiets is een uitstekend middel tegen de files. Zeker voor mensen die op korte afstand van hun werk wonen. De mensen die nu vooral naar het werk fietsen wonen er tot circa 7,5 kilometer vandaan. Maar veel mensen zijn best bereid langere afstanden te fietsen, blijkt uit onderzoek.
E-Bike pilot scholieren en studenten
Om het overvolle OV richting Groningen te ontlasten, wordt de e-bike naar school gestimuleerd. Het gebruik van de e-bike vergroot de actieradius waarbinnen de leerlingen fietsend naar school kunnen reizen. Een pilot moet uitwijzen hoe de algemene gedachte is.
Jaarlijks raken ongeveer 12.000 fietsers ernstig gewond, waarbij de weginrichting vaak een rol speelt. CycleRAP biedt de mogelijkheid om per weggedeelte een score te geven betreffende de veiligheid.
Doel is om in een realistische digitale omgeving een complete fietsbeleving na te bootsen, om van daaruit nieuwe kennis en inzichten te leveren over de wisselwerking tussen het individu, de technieken die gebruikt worden en de omgeving waardoor ze verplaatsen.
Om aandachtspunten te definiëren voor infrastructurele aanpassingen is kennis opgedaan door middel van een observatieonderzoek op druk gebruikte fietspaden.
Download het project …
The role of the bicycle as an egress and access mode for multimodal nodes. An exploration of the synergy of bicycles and public transport, leading up to a scientific research agenda. The bicycle–train combination provide for strong synergy when combined in a single trip chain. This synergy generates an integrated transport system that is both fast (because of the train) and flexible (because of the bicycle).
Bij een fiets vriendelijke stad met een dicht infrastructureel netwerk, worden fietshubs focus-punten. Fietsparkeren is een bedreiging voor de kwaliteit en beleving van de openbare ruimte. Acht typologieën voor een aanpak met ruimtelijke kwaliteit.
De Solar Bike is een innovatief en duurzaam alternatief voor de auto, die kan zorgen voor een vermindering van de luchtvervuiling en kan bijdragen aan een gezonde levensstijl.
Italian City Cycling Assessment
The assessment entails questions regarding basic information of the state of the art cycling in Italy, and particularly in some featured cities, like Milan, Rome and some smaller cities, including Bari and its region of Puglia.
Verantwoording
De Fietscommunity (2013-2024) was een project om fietskennis te versterken en te delen. De Fietscommunity werkte onder auspiciën van Platform31 (2013-2021) en de Dutch Cycling Embassy (2022-2024). Het archief van de Fietscommunity wordt sinds 2025 gehost door Favas.net en beheerd door RVDB Urban Planning.
Informatie over de archivering:
robvanderbijl@favas.net
De Cycling Community en Favas.net hebben er alles aan gedaan om de makers van externe afbeeldingen en foto’s te traceren. Alle teksten en afbeeldingen © 2013-2025 Favas.net / RVDB Urban Planning.